«Խաղաղության համաձայնագրի տեքստի 80-90 տոկոսը, արտգործնախարարի՝ ինձ տրամադրած տեղեկություններով, արդեն համաձայնեցված է»,- Բաքվի վերահսկողությանն անցած Շուշիում հայտարարել է Ադրբեջանի նախագահ Իլհամ Ալիևը։ Նա հավելել է, որ Հայաստանին ստիպել են տեքստից հեռացնել Արցախի վերաբերյալ դիրքորոշումն ու տերմինաբանությունը, ինչը ճանապարհ բացեց կարգավորման գործընթացի հետագա զարգացման համար։ Միևնույն ժամանակ, ըստ Ալիևի, «երկու հարց բաց է մնում»։                
 

Հայ ֆերմերը լեռների մեջ գտնվող անապատն այգեստան է սարքել

Հայ ֆերմերը լեռների մեջ գտնվող անապատն այգեստան է սարքել
25.07.2017 | 10:04

Ամերիկյան «Իդն Ֆուդս» ընկերության նախագահ, շուրջ 29 տարի առաջ Հայաստանից Միացյալ Նահանգներ տեղափոխված, մասնագիտությամբ մաթեմատիկոս, իսկ ԱՄՆ-ում արդեն երկար ժամանակ հողագործությամբ զբաղվող ՌՈՒԲԵՆ ՄԿՐՏՉՅԱՆԸ Միացյալ Նահանգների ողջ տարածքում միակն է, ում հաջողվել է աճեցնել ՈՒզբեկստանում աճող սեխին իր համուհոտով, որակական հատկանիշներով բնավ չզիջող սեխ: Թե ինչպես է հասել նման հաջողության, տողերիս հեղինակի հետ զրույցում պատմեց հենց ինքը` Ռուբեն Մկրտչյանը:


«Ինը տարի առաջ եմ սկսել աշխատանքներս, բայց ինտենսիվ սկսել եմ աշխատել վերջին 6,5-7 տարում,- ասաց «Իդն Ֆուդս» ընկերության նախագահը:- Մեծ մարկետինգ եմ արել գրեթե ամբողջ Ամերիկայում, որ տեսնեմ Հայաստանի գյուղատնտեսական ապրանքներն ինչպես են մարդիկ ընդունում, համային առանձնահատկությունների, որակական հատկանիշների վերաբերյալ ինչ գնահատականներ են տալիս: Նպատակը մեր հողի գյուղատնտեսական ապրանքներն ամերիկյան շուկա ներմուծելն է: «Ամերիկյան շուկա» ասելով նկատի ունեմ ամբողջ Ամերիկայի շուկան, ոչ միայն Ամերիկայում հայկական շուկան: Ամերիկայում, իհարկե, կան էթնիկ խանութներ` հայկական, ռուսական, արաբական և այլն, բայց բուն ամերիկյան շուկայում (նկատի չունեմ հայկական խանութները) հայկական գյուղատնտեսական ապրանքներ, ցավոք, դեռևս չկան, համենայն դեպս, ինձ չեն հանդիպել»:
Ըստ ամերիկաբնակ հայ գործարարի, իրեն թվում էր, որ մենք` հայերս, ուրիշներից տարբեր քիմք, տարբեր համային զգացողություններ ունենք, բայց երբ մեծ մարկետինգ է արել, հայկական ապրանքները տարել հայտնի մարդկանց մոտ, տեսել է, որ նրանք էլ են շատ հավանում:


«Այս աշխատանքը սկսել եմ 14 տարի առաջ, սակայն 7 տարի առաջ միայն հաջողվեց ՈՒզբեկստանում աճող սեխին իր որակով 100 տոկոսով համապատասխանող սեխ ստանալ,- ասաց Ռ. Մկրտչյանը:- Գնացի մի անապատ` Գլենդելից 230 կիլոմետր դեպի հյուսիս, լեռների մեջ, վերցրի 10 հեկտարի չափ տարածք, միայն տարիուկես մաքրեցի փշերից, տատասկներից, ցանկապատեցի, լուծեցի ջրհորի, ջրի խնդիրը, հետո ծառանոց հիմնեցի: Սակայն հենց առաջին տարվանից էլ սեխը փորձեցի, մինչ այդ շատերն էին փորձել, բայց ոչ մի հաջողություն չէին ունեցել»:
«Իդն Ֆուդս» ընկերության նախագահի բացատրությամբ, հիմա արդեն հաստատ համոզված է, որ այլոց անհաջողության պատճառները եղել են տեղանքը, աշխարհագրական դիրքը, ծովի մակարդակից բարձրությունը և հողի որակը, առավել ևս` ջուրը: Մինչդեռ, այնտեղ, ուր ինքը սկսել է գյուղատնտեսությամբ զբաղվել, այդ նպատակի համար հրաշալի ավազային հող է:
«Մինչև հիմա էլ փորձողներ կան, ոչ մի արդյունք, ստացած բերքը ուզբեկական սեխից փոքր է, անհամ և անհոտ,- ասաց Ռ. Մկրտչյանը:- Ինչո՞ւ… Որովհետև այնտեղ, որտեղ ես զբաղվում եմ հողագործությամբ, ոչ մեկը հողագործությամբ չի զբաղվում, ընդհանրապես հողագործություն չկա, միայն ես եմ: Շատ շատերն ուղղակի ասացին` խե՞նթ ես, այս ի՞նչ ես անում, ինչո՞ւ ես փողերդ փչացնում: Իսկ ծախսածս փողերն իսկապես շատ էին` մոտ 2 միլիոն դոլար, որովհետև այդ տարածքում տարբեր բաներ եմ տնկել, փորձել եմ, չի եղել, հանել եմ, նորից փորձել: Ինքս շինարարության մեջ էի, լավ փող էի աշխատում, խնդիր չէր, ծախսելն էլ հորիցս է անցել ինձ… Միշտ ուզել եմ մի բան ոչ մի բանից, զրոյից անել, դեռ երեխա ժամանակվանից այդ ձգտումը նստած է իմ մեջ, և ինչ արել եմ, այդպես եմ արել»:


Այսօր ԱՄՆ-ում նրանից գնումներ կատարողների թվում են նաև Միացյալ Նահանգներում ապրող ուզբեկներ, ռուսներ, որոնք մեր հայրենակցին խոստովանել են, որ նրա աճեցրած սեխն իր հատկանիշներով գերազանցում է նույնիսկ ՈՒզբեկստանում աճածին: Ի դեպ, դա միայն ավազային հողի շնորհիվ չէ, հիշյալ ընկերության նախագահը օգտագործում է նաև կենսահումուս, կիրառում իրեն հայտնի տարբեր հնարքներ ու դրանց շնորհիվ հասնում գերազանց արդյունքի:
Մեր զրուցակցին ԱՄՆ-ում զարմանալի, թերևս աննախադեպ արագությամբ հաջողվել է մտնել ֆերմերային շուկա («ֆարմս մարկետ»), ուր գյուղապրանքներ վաճառելու իրավունք ունեն միայն հենց իրենք` աճեցնողները, ֆերմերները: Այստեղ մտնելու համար պետք է հերթագրվել և առնվազն տասը տարի հերթի հասնելուն սպասել, սակայն երբ ֆերմերին հաջողվում է ինչ-որ բացառիկ բան արտադրել, նրա համար բացառություն է արվում: Ռ. Մկրտչյանին մեծապես օգնել է «Լոս Անջելես Թայմս»-ի լրագրող Դեյվիդ Քարպը, որը տեսնելով, ճաշակելով մեր հայրենակցի աճեցրած սեխերը, ապշել է, հիացել, անմիջապես տեղեկություններ հարցրել, հետո լուսանկարել, իսկ մի քանի օր անց հիշյալ թերթում արդեն հրապարակվել է մի մեծ հոդված, մոտավորապես այսպիսի վերնագրով` հայ ֆերմերն Ամերիկայի անապատներն այգեստան է սարքել:


«Հիմա Դեյվիդ Քարպն ինձ շատ մոտ ընկեր է,- ասաց «Իդն Ֆուդս» ընկերության նախագահը:- Ամերիկյան շուկա մտա 7 տարի առաջ, մեր այդ հանդիպման ժամանակ ես նրան հարցրի` իսկ կարո՞ղ եք ինձ օգնել, որ մտնեմ Սանտա Մոնիկայի շուկա, ուր գալիս են սննդամթերքի բիզնեսում ամենահայտնի մարդիկ, հաճախորդներ Կալիֆոռնիայից և նույնիսկ ողջ Միացյալ Նահանգներից: Մինչ այդ փորձել էի, չէր ստացվել, հնարավոր չէր, քանի որ, ինչպես ասացի, տասը տարի պետք է հերթիս սպասեի: Ինքը խոսեց այնտեղի` Սանտա Մոնիկայի շուկայի տնօրենության հետ, անմիջապես ռադիոկայանի լրագրողի հետ եկան ինձ մոտ, նա էլ տեսավ սեխերը, ապշեց: Շուկայի տնօրենը, որը մի հարգարժան կին է, ինձ միանգամից հրավիրեց, ասաց` առաջիկա չորեքշաբթի համեցեք մեզ մոտ: Այսպես ես մտա ամերիկյան սննդի մեծ շուկա, ձեռք բերեցի մեծ ծանոթություններ:
Երբ խոսում եմ նրանց հետ, նախ և առաջ ներկայացնում եմ, որ հայ եմ` ամենահին ազգի, առաջին քրիստոնյա ազգի ներկայացուցիչը, անպայման պատմական մի քանի բաներ եմ ասում»:


Արթուր ՀՈՎՀԱՆՆԻՍՅԱՆ

Դիտվել է՝ 8891

Հեղինակի նյութեր

Մեկնաբանություններ