Ադրբեջանի արտաքին գործերի նախարար Ջեյհուն Բայրամովը թուրք պաշտոնակցի՝ Հաքան Ֆիդանի հետ Անկարայում տված համատեղ մամուլի ասուլիսում հայտարարել է. «Ներկայում խաղաղության համաձայնագրի կնքման հիմնական խոչընդոտը մեր երկրներին ներկայացվող տարածքային հավակնություններն են, որոնք շարադրված են Հայաստանի Սահմանադրությունում»:                
 

Շամպինիոնի օգուտն ու վնասը

Շամպինիոնի օգուտն ու վնասը
05.07.2013 | 12:20

Շամպինիոնը մի շարք սննդարար ուտեստների շարքում կարևոր և անփոխարինելի բաղկացուցիչ մաս է կազմում:

Այն ոչ միայն ունի յուրահատուկ համ ու հոտ, այլև անառարկելիորեն օգտակար է մարդու օրգանիզմի համար: Դաշտային շամպինիոնում գոյություն ունեցող սպիտակուցները կարելի է համեմատել մսի և ձվի հետ: Նրանում առկա սպիտակուցները շատ լավ և արագ կլանվում են մադու օրգանիզմում, իսկ 18 ամինաթթուները իսկապես այդ մթերքը դարձնում են անփոխարինելի: Բացի այդ, շամպինիոնները հարուստ են ֆոսֆորով, նատրիումով, կալիումով, B, C, D վիտամիններով: Այս սնկերն իրենց կազմության մեջ պարունակում են նաև այլ օգտակար թթուներ, որոնք բացակայում են բանջարեղեններում և մրգերում: Բուսակերները և նրանք, ովքեր ճիշտ սնվելու կողմնակից են, միսը հեշտությամբ և հաճույքով փոխարինում են սպիտակուցային աղբյուր հանդիսացող շամպինիոնով:

Ի դեպ, սունկն օգտագործելը նվազեցնում է խոլեստերինի մակարդակը արյան մեջ, նվազեցնում է նաև աթերոսկլերոզի առաջացման վտանգը: Սունկը օրգանիզմից հեռացնում է ծանր մետաղները, թունավոր նյութերը և հանդես է գալիս որպես անթիօքսիդանտ: Այս սնկերը շատ արագ կշտացնում են, դրա համար քաղցն հագեցնելու լավ և օգտակար միջոց են: Օրինակ, չոր սունկը խորհուրդ է տրվում ստամոքսաաղիքային տրակտի հիվանդությունների դեպքում:

Սակայն օգուտի հետ միասին սունկը կարող է օրգանիզմին նաև վնաս հասցնել: Նա պարունակում է մեծ քանակությամբ խիթին, որը խոչընդոտում է օգտակար սնուցիչների լիարժեք կլանմանը: Բացի դա, սունկը դժվարամարս է երեխաների օրգանիզմի համար: Չափից շատ սունկ ուտելը կարող է հանգեցնել ենթաստամոքսային գեղձի սուր բորբոքման:

Հասմիկ ՄՈՎՍԻՍՅԱՆ

Դիտվել է՝ 5479

Հեղինակի նյութեր

Մեկնաբանություններ