Գազայի հատվածում և Լիբանանում հրադադարի մասին Իսրայելի համաձայնությունը կարող է ազդել հոկտեմբերի 26-ի հարձակումից հետո հրեական պետությանը հակահարված տալու Իրանի որոշման վրա՝ հայտարարել է ԻԻՀ նախագահ Մասուդ Փեզեշքիանը։ «Նրանք լավ գիտեն, որ եթե որևէ սխալ թույլ տան Իրանի Իսլամական Հանրապետության դեմ, կստանան ջախջախիչ պատասխան»,- ասել է նա:               
 
  • «Եվրատեսիլում» հաղթեց շվեդ երգչուհին

    «Եվրատեսիլում» հաղթեց շվեդ երգչուհին

    27.05.2012| 00:40
    Բաքվում անցկացված «Եվրատեսիլ-2012» երգի մրցույթում հաղթել է շվեդ երգչուհի Լորինը՝ հավաքելով 372 միավոր։ Առավելագույն 12 միավոր է նրան տվել 18 երկիր։
  • Մազապուրծ

    Մազապուրծ

    25.05.2012| 23:05
    Բոլորս գիտենք, որ «մազապուրծ» նշանակում է «հազիվհազ պրծած, մի կերպ փորձանքից, աղետից պրծած, ազատված»: Իսկ ինչպե՞ս է առաջացել այս բառը, ի՞նչ արմատներից է կազմված: Առաջին հայացքից թվում է, թե կազմված է «մազ» և «պրծնել» բառերից: Բայց կա «մազապուրծ» բառի ավելի հին և ընտիր՝ «մազապուր» ձևը:
  • Առաջիկա օրերին հանրապետությունում դարձյալ կիշխի  անկայուն եղանակը

    Առաջիկա օրերին հանրապետությունում դարձյալ կիշխի անկայուն եղանակը

    24.05.2012| 07:25
    Մայիսի 25-29-ին հանրապետության շրջանների զգալի մասում՝ գիշերվա առաջին և օրվա երկրորդ կեսին սպասվում են կարճատև անձրև և ամպրոպ, որի ժամանակ նաև 18-23 մ/վրկ քամու ուժգնացում: Առանձին վայրերում հնարավոր է նաև կարկուտ: Քամին հարավարևելյան` 2-7 մ/վրկ: Օդի ջերմաստիճանը նշված ժամանակահատվածում էապես չի փոխվի:
  • Առաջիկա 5 օրվա եղանակի կանխատեսում

    Առաջիկա 5 օրվա եղանակի կանխատեսում

    24.05.2012| 02:22
    Հանրապետության տարածքում մայիսի 25-29-ը շրջանների զգալի մասում գիշերվա առաջին կեսին և օրվա երկրորդ կեսին սպասվում է անձրև և ամպրոպ, առանձին շրջաններում` հնարավոր է կարկուտ: Քամին՝ հարավարևելյան (2-7 մ/վրկ), ամպրոպի ժամանակ՝ քամու ուժգնացում (18-23 մ/վրկ): Օդի ջերմաստիճանն էապես չի փոխվի:
  • Կռատուկը` որպես դեղամիջոց

    Կռատուկը` որպես դեղամիջոց

    23.05.2012| 05:15
    Աստղածաղկավորների ընտանիքին պատկանող, վառ ծիրանագույն ծաղիկներով, մինչև 1,5 մ բարձրությամբ կռատուկը (նաև կռոթնի, խաբշուկ), որն աճում է ճամփեզրերին, արոտավայրերում, բանջարանոցների ցանկապատերի մոտ, ժողովրդական բժշկության մեջ կիրառվել է հնուց: Դեղաբույսի արմատների և տերևների մեջ եղած պրոտեինը, ինսուլինը, եթերայուղերը, դաբաղանյութերը, C վիտամինը, պալմիտինաթթուն, իսկ սերմերում եղած ճարպայուղն ու գլիկոզիդ արկտին բուժում են ուռուցքները, այտուցները, արյունազեղումները, վեներական հիվանդությունները, չեզոքացնում թունավոր միջատների և օձերի խայթոցներից օրգանիզմ թափանցած թույները:
  • Հայկական  ավանդական ուտեստներ

    Հայկական ավանդական ուտեստներ

    23.05.2012| 05:09
    Ազգային հատուկ դիմագծով, ինքնատիպ վարքուբարքով ու նիստուկացով Գեղարքունիքի մարզը, որի բնակիչների նախնիները հին բայազետցիներ են, վանեցիներ, ալաշկերտցիներ ու մշեցիներ, յուրահատուկ է նաև իր խոհանոցային ընդհանրություններով և ազգային ուտեստների բազմազազանությամբ: Այնտեղ շատ հարգի են ձկնային ուտեստները, «օձի թթուն», կանեփով տոլման, կոնչոլը, բորանին, «բայազեդա քյուֆթան» և ավանդական այլ կերակրատեսակներ, որոնք պատրաստվել են հատուկ առիթո՛վ կամ տոնական օրերին: Դրանցից մի քանիսը ներկայացնում ենք մեր ընթերցողներին:
  • Առաջիկա օրերին հանրապետությունում սպասվում է անկայուն եղանակ

    Առաջիկա օրերին հանրապետությունում սպասվում է անկայուն եղանակ

    21.05.2012| 06:54
    Մայիսի 22-26-ին հանրապետության շրջանների մեծ մասում՝ գիշերվա առաջին և օրվա երկրորդ կեսին սպասվում են կարճատև անձրև և ամպրոպ, որի ժամանակ նաև մինչև 18-23 մ/վրկ քամու ուժգնացում: Առանձին վայրերում հնարավոր է նաև կարկուտ: Քամին հարավարևելյան` 2-7 մ/վրկ: Օդի ջերմաստիճանը մայիսի 26-ին կնվազի, ընդհանուր առմամբ, 2-4 աստիճանով:
  • Ի՞նչ է «կամացը»

    Ի՞նչ է «կամացը»

    18.05.2012| 05:57
    Խոսքը հայերենում լայնորեն գործածվող «կամաց» բառի մասին է: Ի՞նչ հետաքրքրություն կարող է ներկայացնել այս ամենասովորական բառը, որն այսօր նշանակում է «ոչ արագ, դանդաղ», «հանգիստ, մեղմ, հուշիկ», «ցածրաձայն, ցածր, զգույշ», «աստիճանաբար»:
  • Հայկական  ավանդական ուտեստներ

    Հայկական ավանդական ուտեստներ

    17.05.2012| 04:01
    Յուրաքանչյուր ժողովուրդ ունի դարերի խորքից եկած և մինչև մեր օրերը հասած ոչ միայն իր ծեսերն ու ավանդույթները, այլև դրանց թվին դասվող, կրոնական ու տոնական օրերի խորհուրդն իրենց մեջ կրող ազգային ուտեստներ: Դրանց պատրաստման եղանակները, արտացոլելով տվյալ ժողովրդի ազգային նկարագիրն ու առանձնահատկությունները, միավորվում և ստեղծում են գեղեցիկ և տպավորիչ համապատկեր: