«Խաղաղության համաձայնագրի տեքստի 80-90 տոկոսը, արտգործնախարարի՝ ինձ տրամադրած տեղեկություններով, արդեն համաձայնեցված է»,- Բաքվի վերահսկողությանն անցած Շուշիում հայտարարել է Ադրբեջանի նախագահ Իլհամ Ալիևը։ Նա հավելել է, որ Հայաստանին ստիպել են տեքստից հեռացնել Արցախի վերաբերյալ դիրքորոշումն ու տերմինաբանությունը, ինչը ճանապարհ բացեց կարգավորման գործընթացի հետագա զարգացման համար։ Միևնույն ժամանակ, ըստ Ալիևի, «երկու հարց բաց է մնում»։                
 

Հայկական ավանդական ուտեստներ

Հայկական  ավանդական ուտեստներ
17.05.2012 | 04:01

Յուրաքանչյուր ժողովուրդ ունի դարերի խորքից եկած և մինչև մեր օրերը հասած ոչ միայն իր ծեսերն ու ավանդույթները, այլև դրանց թվին դասվող, կրոնական ու տոնական օրերի խորհուրդն իրենց մեջ կրող ազգային ուտեստներ: Դրանց պատրաստման եղանակները, արտացոլելով տվյալ ժողովրդի ազգային նկարագիրն ու առանձնահատկությունները, միավորվում և ստեղծում են գեղեցիկ և տպավորիչ համապատկեր: Հայկական ուտեստների ինքնատիպությունը պայմանավորված է ոչ միայն իր ուրույն լեռնաշխարհի բնաէկոլոգիական առանձնահատկություններով, սոցիալ-տնտեսական, մշակութային զարգացմամբ, այլև մյուս ազգերի հետ ունեցած կապերով: Տարվա մեջ նշվող կրոնական տոները և խրախճանքներով ուղեկցվող մյուս ծիսակատությունները, որոնց ժամանակ սեղանները զարդարվում են ազգային բազմատեսակ, յուրահատուկ կերակուրներով, ուտեստներով և խորտիկներով, նպատակ ունեն ցուցադրելու ժողովրդի առաջնային տնտեսաձևերի հաջողությունն ու ներկայացնելու ընտանեկան կենսափուլերի հետ կապված բարգավաճումը:
Նշենք, որ հայոց ազգային խոհանոցի առանձնահատկությունները, կլիմայի և բնաշխարհի ինքնատիպության հետ կապված, բնորոշ են սուր, նրբահամ համեմունքների, առատ աղի, բազմատեսակ կանաչիների, հատիկաընդեղենի, բուսական, կենդանական ծագմամբ յուղերի, ալյուրի կիրառմամբ:
Սիրով ներկայացնում ենք հայկական ավանդական մի քանի ուտեստ ու դրանց պատրաստման եղանակները:

Կոզինախ «Արագածոտնի»

Բոված, մաքրած, մանր կտրտած 500 գրամ ընկույզը խառնել 100 գ շաքարավազով եփված 500 գ մեղրին: Զանգվածին ավելացնելով 1 բաժակ ալյուր, 200 գ հալած յուղ և 5 ճաշի գդալ տաք ջուր` եփել ևս 15 րոպե: Պատրաստի տաք զանգվածը լցնել նախապես ջրով թրջած ափսեի մեջ, հարթեցել: Սառելուց հետո ափսեն թեթևակի տաքացնելով` կոզինախը հանել և բաժանել շեղանկյունների: Ընկույզի փոխարեն կարելի է օգտագործել նաև նուշ:

Հալվա «Արարատի»

Վեց բաժակ ալյուր, 1/2 բաժակ հալած յուղ, 1 բաժակ մեղր: Ալյուրը լցնել տապակի մեջ, ավելացնել հալած յուղը` խառնելով բովել մինչև զանգվածը դեղնավուն երանգ ստանալ: Մեղրը ավելացնելուց հետո բովել ևս 5 րոպե:
Այնուհետև տաք զանգվածը լցնել ափսեն, հարթեցնել և բաժանել քառակուսիների:

Քյուֆթա «Զանգեզուրի»

1 կգ ծեծած միս, 0,5 բաժակ յուղ, 1 գլուխ սոխ, 1 թեյի գդալ կարմիր պղպեղ, 2 ձու, 1 ճաշի գդալ կոնյակ կամ օղի:
Ծեծած մսին ավելացնել ձուն, մանր կտրտած սոխն ու նորից լավ հարել: Այնուհետև ավելացնել պղպեղը, մանր կտրտած կանաչին, կոնյակը և կրկին հարել, որից հետո թողնել 20 րոպե հանգստանա: Եփել մինչև մսագնդերը ջրի երես բարձրանան:

Կազմեց Հասմիկ ԳԵՎՈՐԳՅԱՆԸ

Դիտվել է՝ 16259

Հեղինակի նյութեր

Մեկնաբանություններ