«Մինչև սուրճ չխմեմ, չեմ արթնանա»: Նման մտայնությունը հոգեբանները մասամբ բացատրում են պարզապես սովորությամբ: Դա նման է մի գործողության, որը մարդը սովորություն ունի կատարելու նախքան օրվա սովորական ընթացքին անցնելը ու չի կարողանում այլ բանի մասին մտածել, մինչև չիրականացնի իր մի գավաթ սուրճի արարողությունը, քանի որ ինքն իր համար իմաստավորել է այդ մի գավաթը: Բժիշկները այլ բացատրություն ունեն: Ամերիկյան մի խումբ գիտնականների հետազոտության արդյունքում ահա թե ինչ է պարզվել: Սուրճի համար լավագույն պահը առավոտյան 09:30-ից 11:30-ի միջև ընկած ժամանակահատվածն է, օրինակ` 10:30-ը: Հենց այդ ժամանակ է կոֆեինը լավագույնս գործակցում կորտիզոլ հորմոնի հետ: Կորտիզոլի մակարդակը մարդու մոտ բարձրանում է անմիջապես արթնանալուց հետո և բարձր մնում մինչև ժամը 9-ը, որից հետո կտրուկ ընկնում է: Հենց այդ ժամանակ էլ պետք խմել առույգացնող ըմպելիքը` լիցքավորվելու համար: Եթե սուրճը խմեք ավելի վաղ, երբ մարդու օրգանիզմում չի հավաքվել բավականին քանակությամբ կորիտիզոլ, զգայունությունը կոֆեինի նկատմամբ կտրուկ կիջնի: Դա է պատճառը, որ շատերը վաղ առավոտյան սուրճից հետո երկրորդ բաժակի կարիքն են զգում: Ամերիկյան բժիշկները կարծում են, որ սուրճն էլ դեղորայքի պես պետք է ժամանակին ընդունել: Ինչ վերաբերում է կորտիզոլ հորմոնին, այն պատասխանատու է մարդու օրգանիզմի ներքին ժամերի համար: Կորտիզոլը օրգանիզմում բազմաթիվ քիմիական ռեակցիաների է մասնակցում, բարելավում է ածխածնային փոխանակությունը, բարձրացնում է թրոմբոցիտների և էրիթրոցիտների մակարդակը օրգանիզմում, բարելավում է լյարդի աշխատանքը, բարձրացնում մարզիկների իմունիտետը: Սակայն ցանկացած հորմոնի պես օրգանիզմում կորտիզոլի ավելցուկն էլ կարող է զանազան հիվանդությունների պատճառ դառնալ: Իսկ կորտիզոլի քանակությունն օրգանիզմում կարող է բարձրանալ ստրեսների հետևանքով: Այնպես որ, հեռու պահեք ձեզ ստրեսներից, քնեք ժամանակին և ձեր առավոտյան սուրճը վայելեք 09:30-11:30 ժամանակահատվածում: