«Խաղաղության համաձայնագրի տեքստի 80-90 տոկոսը, արտգործնախարարի՝ ինձ տրամադրած տեղեկություններով, արդեն համաձայնեցված է»,- Բաքվի վերահսկողությանն անցած Շուշիում հայտարարել է Ադրբեջանի նախագահ Իլհամ Ալիևը։ Նա հավելել է, որ Հայաստանին ստիպել են տեքստից հեռացնել Արցախի վերաբերյալ դիրքորոշումն ու տերմինաբանությունը, ինչը ճանապարհ բացեց կարգավորման գործընթացի հետագա զարգացման համար։ Միևնույն ժամանակ, ըստ Ալիևի, «երկու հարց բաց է մնում»։                
 

«ԱՄԵՆ ԻՆՉ ՀԱՆԳՈՒՄ Է ՓՈՂԻ ԽՆԴՐԻՆ, ԻՍԿ ԵՍ ԸՆԴԱՄԵՆԸ ՀԻՎԱՆԴՆԵՐԻՆ ԲՈՒԺԵԼՈՒ ՑԱՆԿՈՒԹՅՈՒՆ ՈՒՆԵՄ»

«ԱՄԵՆ ԻՆՉ ՀԱՆԳՈՒՄ Է ՓՈՂԻ ԽՆԴՐԻՆ, ԻՍԿ ԵՍ ԸՆԴԱՄԵՆԸ ՀԻՎԱՆԴՆԵՐԻՆ ԲՈՒԺԵԼՈՒ ՑԱՆԿՈՒԹՅՈՒՆ ՈՒՆԵՄ»
16.10.2009 | 00:00

«Իրավունքը de facto»-ին հյուր է ժողովրդական բժշկության գիտակ ՎԱԼԵՐԻ ԳԵՎՈՐԳՅԱՆԸ
-Ո՞վ եք Դուք, Ձեր կարծիքով` բժի՞շկ, բուսաբո՞ւյժ, մերսո՞ղ:
-Ես բուժական ֆիզկուլտուրայի և մերսման մասնագետ եմ, բայց խորացել եմ ժողովրդական բժշկության մեջ և, ինձ վրա փորձելով իմ մեթոդները, հասել եմ որոշակի վարպետության: 70-ական թթ. շատ հայտնի հասկացություն կար` Ատերհովի հումակերություն` բեյրութահայ վիրաբույժ Արշավիր Տեր-Հովհաննիսյանի մշակած մեթոդը: Նա հումակերությամբ բուժում էր տարբեր հիվանդություններ: Նրա գիրքը կարդալով` ես բուսական սննդից անցա հումակերության և մինչև հիմա այդ երկու սննդակարգերը պահպանում եմ: Մսեղեն, ճարպեր, սպիտակ հաց, շաքար, աղ ես չեմ օգտագործում:
-Ի՞նչ հիվանդություններ եք բուժում այդ մեթոդներով:
-Սրտանոթային, տեսողության հետ կապված հիվանդություններ, ինսուլտ, ջարդվածքներ, սալջարդեր, օստեոխոնդրոզ, օստեոմիելիտ, ողնաշարային գրիժա, անոթային գլխացավեր` 78 հիվանդություն: Բայց յուրաքանչյուր հիվանդություն բուժվում է համալիր` սննդակարգի, մերսման, հյութերի, բուժական ֆիզկուլտուրայի համադրմամբ: Միայն մերսմամբ ու հյութերով բուժում եմ ռադիկուլիտ, աղային կուտակումներ, անոթային գլխացավեր, ջարդվածքներ:
-Բուժական որևէ հաստատությունում սովորե՞լ եք:
-Ո՛չ, ես բժշկական կրթություն չունեմ, ավարտել եմ ֆիզիկական կուլտուրայի ինստիտուտը, բայց ամբողջ կյանքում զբաղվել եմ մարդկանց բուժելով ու 60 տարեկանում արդեն անչափելի փորձ եմ կուտակել:
-Սննդակարգ ասելով ի՞նչ նկատի ունեք:
-Ես կարծում եմ, որ մարդ պետք է սնվի, երբ քաղց է զգում: Ստամոքսն աշխատում է առանց ժամացույցին նայելու. աշխատեց, հյութն արտադրվեց, պիտի սնունդը տաս, որ մշակի: Չտաս սնունդ, ստամոքսահյութը կսկսի ստամոքսի պատերը քայքայել, այստեղից էլ` գաստրիտները, խոցերը... Ճիշտ սնվելու ձևը դա է: Կարող եք, իհարկե, առավոտյան 7-8-ը` նախաճաշի ժամ, 12-13-ը` ճաշի ժամ, 19-ից հետո` ընթրիքի ժամ սահմանել ու ստամոքսին այդ ժամակարգին ընտելացնել: Իսկ եթե չունեք սնվելու սահմանված ժամեր, ապրելակերպի, աշխատանքի, պայմանների հետ կապված` չեք կարող այդ անել, պիտի սնվեք, երբ քաղց զգաք: Ժամը 19-ից հետո թեթև սնունդ պիտի ընդունեք, ճարպեր, սպիտակուցներ չի կարելի, մի թեթև սալաթ, մի բաժակ հյութ, մի բաժակ մածուն սև հացով:
-Հայաստանի չափահաս բնակչության կեսից ավելին ունի ճնշման, աղերի կուտակման, սրտանոթային, աղեստամոքսային խնդիրներ։ Այդ հիվանդությունները կանխելու տարբերակներ կա՞ն ժողովրդական բժշկության մեթոդներով:
-Այո, առաջին հերթին` սննդակարգը:
-Եվ ի՞նչ պիտի ուտի առողջ լինել ցանկացող մարդը:
-Բանջարեղեն, միրգ, ոսպ, լոբի, հնդկացորեն, սիսեռ: Խաշած, ձեթով, ցանկալի է` չզտված: Տավարի խաշած միս, բայց առանձին:
-Ճաշի միջի միս չուտի՞:
-Չէ, ինչո՞ւ, թող ուտի, բայց ճաշն ուտելուց հետո, առանձին: Կարող է` հավի միս, առանց կաշվի, ցանկալի է` կրծքամիսը, որն ամենաքիչ շարժունն է ու նրբահամ է, դյուրամարս: Տապակած հավ, միս խորհուրդ չի տրվում: Թող ինձ հակագովազդի մեջ չմեղադրեն, բայց գրիլ հավերը ստամոքսին հակացուցված են: Սնունդը բաղկացած է վիտամիններից, սպիտակուցներից, ճարպերից: Վիտամինները մարսվում են բերանի խոռոչում` սնունդը ծամելիս, սպիտակուցներն ու ճարպերը մշակվում են ստամոքսում: Կենդանական ու բուսական սնունդն իրար խառնելով` դժվարացնում ենք մարսողությունը: Հացը մի 30-40 անգամ պետք է ծամենք, սպիտակուցները, ճարպերը` 100-150 անգամ: Ծամո՞ւմ ենք այդքան: Ո՛չ: Երբ կենդանական սնունդը լավ չծամված գնում է ստամոքս, այնտեղ նստվածք է մնում: Լավագույնը ամիսը մեկ աղիները լվանալն է` 1 լիտր ջրին 1 ճաշի գդալ աղ և 1 լիմոն խառնած խմելով: Օգտակար են հոգնաները: Օգտակար է նաև պարբերաբար քաղցելը` միայն ջուր ու հյութ, որպեսզի օրգանիզմը մաքրվի ավելորդ կուտակումներից:
-Խանութում վաճառվող բնական հյութերը հանգիստ խղճով խմել կարելի՞ է:
-Կոլաները` ոչ, բնական հյութերը` ոչինչ, թեպետ արհեստական գունավորումը, համեմունքներն այնքան էլ ցանկալի չեն, գերադասելի է` քո ձեռքով մրգահյութը հանես և 10-15 րոպեից թարմ-թարմ խմես: Ես, իհարկե, փորձագետ չեմ, բայց, գնից դատելով, այդ բնական հյութերը նաև քիմիական տարրեր են պարունակում: Կրկնում եմ` նախ պետք է բանջարեղենն ու մրգերը ուտել, հետո ճաշատեսակները, հակառակը նպաստում է գիրացմանը: Հիվանդությունները վիտամինների պակասությունից են, որոնք մենք լիարժեք չենք ընդունում սննդի միջոցով:
-Ինչո՞ւ որոշակի տարիքից հետո օրգանիզմում աղային կուտակումներ են ձևավորվում:
-Կենդանական սնունդն օրգանիզմ մտնելով` ամբողջությամբ չի մարսվում, կուտակվում է օրգանիզմում, և հիմնական աղերը հոդերից դուրս են գալիս ու շարժվելու տեղ չունենալով` կուտակվում են:
-Շատ հաճախ աղերը կուտակվում են նաև մատների վրա` ձևափոխելով, ի՞նչ անել այդ դեպքում:
-Մերսումներով հալեցնել, բայց 1-2 ամսից նորից աղեր կկուտակվեն, եթե շարունակեք սխալ սնվել: Մատները դեռ ոչինչ, աղային կուտակումները շատ վտանգավոր են ողնաշարում, երբ ողերի վրա հավաքվելով` սեղմում են նյարդերին, և նյարդը չի կարողանում լիարժեք աշխատել: Պատկերացրեք` ինչ ցավերի պատճառ կարող են դառնալ աղային կուտակումները: Շատ հաճախ գլխի, մեջքի, պարանոցի, կրծքավանդակի, ոտքերի, թևերի ցավերի պատճառը հենց աղերն են, այլ ոչ թե այդ մարմնամասերի հիվանդությունները: Աղերի կուտակումները, հոդացավերը ես 1-2 շաբաթում բուժում եմ, բայց չկրկնվելու համար պարտադրում եմ առողջ սննդակարգով առաջնորդվել:
-Ի՞նչ է պարունակում այդ սննդակարգը, կա՞ն սահմանափակումներ:
-Սպիտակ սնունդը` շաքար, աղ, սպիտակ հաց, խմորեղեն, բացառել կամ նվազագույնի հասցնել: Թթվի կարիք ունեք` բնական թթուներ ընդունեք, կիտրոն կերեք: Տապակած սննդից խուսափեք, որքան ուզում եք` կերեք մրգեր ու բանջարեղեն:
-Սննդակարգին զուգահեռ ֆիզիկական վարժություններ խորհուրդ տրվո՞ւմ են:
-Ողնաշարի ցավերի համար, իհարկե, հատուկ վարժություններ կան, բարդ չեն, սովորական լիցքային վարժություններ` մի քիչ փոփոխված: Օրը 3-4 անգամ այդ վարժություններն անելով, ողնաշարի ցավ չեք ունենա: Ընդհանրապես` հնարավորինս շատ շարժվեք, ինչքան շատ աշխատեն հոդերը, այնքան լավ: Առավոտյան արթնացաք` դեռ անկողնում մի քանի վարժություն արեք, հետո օրվա մեջ մի քանի անգամ կրկնեք վարժությունները, քայլեք` որքան կարող եք շատ: ՈՒտելուց հետո քայլելը պարտադիր է, հայերը սիրում են ուտելուց հետո պառկել-հանգստանալ, որը շատ սխալ է: Արևելյան իմաստունները պահանջում էին ուտելուց հետո պարտադիր 100-150 քայլ անել:
-Հումակերությունը նշանակում է ամեն ինչ հում վիճակում ուտել, կա՞ն սննդատեսակներ, որոնցից պետք է հրաժարվել իսպառ:
-Միայն բուսական սնունդ, կենդանական սնունդը բացառվում է: Միայն բուսական և առանց կրակի:
-Մի՞րգ, կանաչի՞, բանջարեղե՞ն...
-Նաև հատիկավորներ` լոբի, սիսեռ, կորեկ:
-Ինչպե՞ս ուտել հում կարմիր լոբի: Ատամ կդիմանա՞:
-Իհարկե, եթե նախապես կարմիր լոբին թրջվի եռացրած ջրի մեջ, մի օր` մինչև փափկի, հետո տրորել, համեմունքներ ավելացնել և ուտել:
-Իսկ եթե կարտոֆիլ ես ուզում ուտել, էլի՞ պետք է թրջել:
-Ո՛չ, հում կարտոֆիլը բարակ-բարակ կտրտեք ու կերեք: Կարտոֆիլն ավելի նուրբ է խնձորից: Սովորության հարց է, հում խնձոր ուտում եք, կարող եք նաև հում կարտոֆիլ ուտել: Սալաթներ պատրաստեք` կես կարտոֆիլ, կես վարունգ, կես խնձոր ու կերեք: Այդպես չե՞ք կարողանում, աղացեք, ձեթ ավելացրեք ու կերեք:
-Արդյոք հումակերությունը, որ կենդանական սնունդը բացառում է, չի՞ ուժասպառի օրգանիզմը:
-Այսինքն` միս չուտողն ուժ չի՞ ունենա: Ո՛չ, այդպես չէ: Բոլորովին այդպես չէ, բուսական սննդով լիովին հնարավոր է ապահովել անհրաժեշտ կալորիաները:
-Ինչպե՞ս եք բուժում Ձեր հիվանդներին, որտե՞ղ և ի՞նչ մեթոդներով:
-Մեթոդներն արդեն ներկայացրի, իսկ տեղի հարցն առայժմ լուծված չէ: Բազում փորձեր եմ արել` առողջարաններ ու հիվանդանոցներ եմ դիմել, բայց տեղի հարցը չի լուծվում, որովհետև ամեն ինչ հանգում է փողի խնդրին, իսկ ես ընդամենը հիվանդներին բուժելու ցանկություն ունեմ:
Զրուցեց Անահիտ ԱԴԱՄՅԱՆԸ

Դիտվել է՝ 11339

Մեկնաբանություններ