Կանադայի առողջապահության նախարարության փորձագետները հաշվարկել են, թե քանի բաժակ սուրճ է կարելի օրական վայելել` առանց առողջությանը վնասելու:
Ըստ փորձագետների, մարդը կարող է ընդունել մինչև 400 մգ կոֆեին, այսինքն` օրական 2 միջին չափի սուրճի բաժակ: Այդ դեպքում առողջությանը հասցված վնասը կլինի նվազագույն: Եթե առույգացնող ըմպելիքը որոշեք ընդունել մեծ չափաբաժնով, այսինքն մի մեծ բաժակ, ապա պետք է իմանալ, որ այն պարունակում է միանգամից երեք եռամսյակներին համարժեք կոֆեին:
Սակայն, գիտնականները հայտնել են, որ «նորմայի» ցուցանիշները կախված են մարդու գենետիկական գործոններից և սեռից: Օրական մեծ չափաբաժնով սուրճը ազդում է այնպես, ինչպես դեղորայքը: Այն կարծիքը, որ այն վնասակար չէ և ազդեցություն չի թողնում օրգանիզմի վրա, սխալ է: Գիտնականները նշում են, որ կոֆեինը օրգանիզմի վրա դանդաղ է ներգործում, դա նշանակում է, որ հակացուցված ըմպելիքը դանդաղ է կլանվում օրգանիզմի կողմից, և անպայման թողնում իր հետքը:
Ի դեպ, հղի կանայք պետք է օրական խմեն ընդամենը 20 մգ սուրճ: Այլ կերպ ասած` մեկ միջին բաժին սուրճ: Մարդու համար մահացու վտանգ է ներկայացնում կոֆեինի 10,000 միլիգրամը: Դա համարվում է մահացու չափաբաժին, ինչը հավասար օրական մոտ 75 բաժակ սուրճի:
Հասմիկ ՄՈՎՍԻՍՅԱՆ