Ինչպես էլ որ վերաբերվենք ամռանը` նրա գալուստն անխուսափելի է: Մենք բոլորս ամռանն ամենից շատ ենք ծարավի զգացում ունենում: Հենց այդ եղանակին է մեր մարմինն ավելի շատ հեղուկի պահանջ զգում : Եվ դա զարմանալի չէ` տաք, հեղձուցիչ օդ, կիզիչ արև, տոթ, և այդ ամենն իր ոչ բարերար ազդեցությունն է թողնում մեզ վրա: Ամռանը մարդու օրգանիզմը կորցնում է մեծ քանակությամբ հեղուկ, ինչի հետևանքով նա անընդհատ խմել է ուզում:
Դիետոլոգները կազմել են առողջարար և համեղ զովացուցիչ խմիչքների ցանկը, որը կօգնի հաղթահարել ամառվա տապը:
Ամենաբարձր հորիզոնականում տեղ են գտել կաթը, կակաոն, տոմատի հյութը, կանաչ թեյը, տաք շոկոլադը, նարնջի և թուրինջի (գրեյպֆրուտ) հյութերը և, իհարկե, սովորական խմելու ջուրը: Վերջինը, ըստ փորձագետների, ծարավը հագեցնող ամենաընդունված և ճիշտ միջոցն է, որը խորհուրդ է տրվում ընդունել օրական
(հատկապես շոգ եղանակին) առնվազն 3 լիտր:
Ինչպես նշեցինք, ամենաօգտակար ամառային հեղուկը դա կաթն է: Այն հարուստ է ոչ միայն սնուցիչներով, այլև պարունակում է կալցիում և, ի տարբերություն շատ ուրիշ հեղուկների, 97 տոկոսով կլանվում է մարդու օրգանիզմում:
Երկրորդ տեղում կակաոն է: Այն նվազեցնում է շաքարախտի վտանգը և սրտանոթային համակարգի խանգարումները:
Տոմատի հյութը լավ հանգստացնող միջոց է, օգնում է վերականգնել ուժերը: Այն հատկապես ֆիզիկական գործունեությամբ զբաղվող մարդկանց համար է: Հակաօքսիդիչ պարունակող լոլիկի հյութը նաև արգելք է հանդիսանում քաղցկեղի զարգացման համար:
Հաջորդը կանաչ թեյն է, այն նույնպես լավ հակաօքսիդանտ է և իջեցնում է արյան շաքարը: Նրա օգտակարության մասին անշուշտ ամենքս ենք տեղյակ:
Տաք շոկոլադը բարձրացնում է օրգանիզմի կեսունակությունը:
Նարնջի և թուրինջի հյութերը փակում են ամենաօգտակար ամառային խմիչքների ցանկը: Նրանք պարունակում են C վիտամին, և խթանում իմունային համակարգը: Գրեյպֆրուտը պարունակում է օրգանական թթուներ, ենթավիտամիններ A և D, կալիում, կալցիում, խինին։ Այն շատ օգտակար է հիպերտոնիկ հիվանդությունների դեպքում, կարող է իջեցնել նաև արյան խոլեստերինը: Լավացնում է մարսողությունը և մաքրում օրգանիզմը վնասակար նյութերից: Վիտամին C-ի պարունակությամբ գրեյպֆրուտը ցիտրուսներից զիջում է միայն նարնջին:
Ամռան եղանակին (ոչ միայն) արգելվում է խմել հատկապես մեծ քանակությամբ շաքար պարունակող հյութեր, խտանյութեր և սոդա, ինչպես նաև`գազային և քիմիական խմիչքներ:
Հասմիկ ՄՈՎՍԻՍՅԱՆ