Վրաստանի իշխող «Վրացական երազանք» կուսակցության հիմնադիր և պատվավոր նախագահ, միլիարդատեր Բիձինա Իվանիշվիլին ընդդիմությանը մեղադրել է ԵՄ-ին Վրաստանի անդամակցության գործընթացը սաբոտաժի ենթարկելու մեջ՝ գրում է NewsGeorgia-ն։ «նրանք զգալի վնաս են հասցրել Վրաստանին, այդ թվում՝ եվրաինտեգրման տեսանկյունից: Մինչև 2030 թվականը, ամենայն հավանականությամբ, Վրաստանը կդառնա եկամուտների բարձր կարգավիճակ ունեցող երկիր և հպարտությամբ կհամալրի Եվրամիության հարուստ երկրների շարքը»,- հայտարարել է Իվանիշվիլին:                
 

Թե՞յ, թե՞ սուրճ

Թե՞յ, թե՞ սուրճ
24.11.2014 | 12:51

Թեյի ու սուրճի օգտակար հատկությունների ու բարերար ներգործության մասին բազում հետազոտություններ կան: Օրինակ, սպիտակ թեյը օգնում է քաղցկեղի, բորբոքումների, սրտանոթային հիվանդությունների և գիրացման կանխմանը: Սուրճը կանխում է Ալցհեյմերի հիվանդությունը, պաշտպանում հոդատապից ու լյարդի հիվանդություններից: Ֆրանսիացի բժիշկ-դիետոլոգ Պատրիկ Սերոգը կարծում է, որ թեյի ու սուրճի բարերար ներգործության պատճառը հակաօքսիդանտներն են, որ ավելի շատ կան սուրճի, քան թեյի մեջ: Թեյի ներգործության ուսումնասիրությունները հաստատել են, որ այն իրոք կանխում է ձվարանի քաղցկեղը՝ հակաօքսիդանտների պարունակության շնորհիվ: Սուրճը առույգություն է պարգևում և հեշտացնում է մարսողությունը: Հնարավոր է, որ օգնում է Ալցհեյմերի հիվանդության և շաքարախտի կանխմանը, բայց այդ տվյալները գիտականորեն հաստատված չեն: Առայժմ հայտնի է, որ թեյի ու սուրճի մեծ քանակությամբ օգտագործումը կանխում է քաղցկեղի ծագման վտանգը: Թեյի ու սուրճի հաճախակի օգտագործման և մարդու առողջական վիճակի բարելավման միջև որոշակի կապ կա, բայց բժիշկները դեռ չեն պարզել պատճառահետևանքային ամբողջ շղթան, որպեսզի ապացուցեն, որ մեծ քանակությամբ թեյ կամ սուրճ խմելը կանխում է քաղցկեղը: Բոլոր դեպքերում Պատրիկ Սերոգը խորհուրդ է տալիս և թեյ, և սուրճ խմել խելամիտ չափաքանակով՝ օրական չորս-հինգ գավաթ սուրճ և երեք բաժակ թեյ՝ չարաշահումը կարող է օրգանիզմի վրա բացասաբար ներգործել: Օրական չորս գավաթ սուրճը նշանակում է 250 միլիգրամ կոֆեին: Յոթ գավաթի դեպքում հնարավոր են վնասակար հետևանքներ՝ գլխացավ և մարսողության խանգարումներ: Չարժի երեք բաժակից ավելի թեյ խմել:
Պատրիկ Սերոգը սուրճի որևէ տեսակ մյուսներից նախընտրելի չի համարում: Նա նշում է, որ էքսպրեսոն ավելի քիչ կոֆեին է պարունակում, քան չզտված սուրճը: Մի գավաթ էքսպրեսոյի մեջ սովորաբար 40-50 միլիգրամ կոֆեին կա, իսկ մեկ գավաթ չզտված սուրճի՝ 70 միլիգրամ: Բժիշկ-դիետոլոգը հիշեցնում է, որ կանաչ թեյին բազում ուսումնասիրություններ են նվիրված, սպիտակ թեյով համարյա ոչ ոք չի զբաղվել, ուստի դժվար է նրանց որակները համեմատել: Թեյի չարաշահումը կարող է հանգեցնել երկաթի վատ յուրացմանը և սրտի վատ աշխատանքին: Թեինն ու կոֆեինը համարյա նույնական են և կարող են հարուցել սրտի աշխատանքի արագացում, որը վտանգավոր չէ, բայց տհաճ է: Ի վերջո, թեյի ու սուրճի օգտակար քանակը կախված է մարդու օրգանիզմի առանձնահատկություններից: Ոմանց արագ նյութափոխանակությունը թույլ է տալիս արագ յուրացնել սուրճը և նրանք կարող են քնել՝ նույնիսկ ուշ երեկո խմած մի գավաթ սուրճից հետո, մյուսների դանդաղ նյութափոխանակությունը թույլ չի տա քնել ամբողջ գիշեր: Չարժի ոչ թեյը, ոչ սուրճը շատ տաք խմել՝ կարող է այրել ստամոքսը: Այրոցի պատճառը ոչ թե բուն հեղուկն է, այլ նրա ջերմաստիճանը:

Դիտվել է՝ 1640

Մեկնաբանություններ