ԱՄՆ-ի նախագահ Ջո Բայդենը հայտարարել է, որ դուրս կգա նախագահական ընտրապայքարից, եթե բժիշկները պարզեն, որ ինքն առողջական խնդիրներ ունի։ «Անկեղծ ասած, ես կարծում եմ, որ միակ բանը, որ տարիքը բերում է, իմաստությունն է»,- հավելել է Բայդենը։ Ավելի վաղ նա ասել էր, որ կհրաժարվի նախընտրական մրցապայքարից միայն այն դեպքում, եթե Աստված իրեն ասի դա անել։               
 

Ինչպես ընտրել «ճիշտ» ձմերուկ

Ինչպես ընտրել «ճիշտ» ձմերուկ
09.07.2013 | 11:58

Ձմերուկի սեզոնն էլ եկավ. մնում է իմանալ, ինչպես ճիշտ ընտրություն կատարել, որպեսզի հետո չափսոսաս:

«Ձմերուկագետները», բոլոր դեպքերում, խորհուրդ են տալիս չշտապել ձմերուկ գնելիս: Ավելին, եթե «իսկական» ձմերուկ եք ուզում, ապա ստիպված եք սպասել մինչև ամառվա վերջ: Անշուշտ շատերը կհամաձայնեն, որ ձմերուկ գնելու լավագույն ժամանակը համարվում է օգոստոսի վերջը կամ սեպտեմբերի սկիզբը: Դա այն ճիշտ ժամանակն է, երբ ցանկացած միրգ հասունանում է ինքնուրույն, ոչ թե քիմիական նյութերով: Իսկ եթե չեք համբերում և ուզում եք հնարավորինս շուտ զգալ հյութեղ ձմերուկի յուրահատուկ համը, ապա հարկավոր է գոնե իմանալ ձմերուկին առնչվող մի քանի կարևոր կանոններ:

Այսօր ոչ միայն ձմերուկ, այլև տարբեր պտուղ-բանջարեղեն գնելիս պետք է զգույշ լինել, որովհետև շատ հողագործներ անհաս պտուղները պարարտացնում են մի շարք քիմիական նյութերով, որոնք վտանգ են ներկայացնում մարդու առողջության համար: Այս նպատակով հիմնականում գործածվում են ազոտային պարարտանյութեր` նիտրատներ, որոնք հողից շատ արագ անցնում են ձմերուկի միջուկի մեջ: Նիտրատները կարող են մինչև իսկ օնկոլոգիական հիվանդություններ առաջացնել: Ուստի ձմերուկի ընտրության հարցում հարկավոր է շատ հետևողական լինել:

Այսպես, եթե ձմերուկը հագեցած է նիտրատներով, այն պետք է ունենա հետևյալ մի շարք դրսևորումները.

1. միջուկի ինտենսիվ կարմիր գույն` մանուշակագույն երանգավորմամբ,

2. միջուկից դեպի կեղևը գնացող թելիկների ոչ թե սպիտակ, ինչպես հարկն է, այլ դեղնավուն երանգ,

3. «սխալ» ձմերուկի կտրված մակերեսը հարթ և փայլուն է, դա նշանակում է, որ այդ ձմերուկը չի տեսել արևի բավարար ջերմություն ոչ քաղցր է ոչ հյութեղ, իսկ «ճիշտ» ձմերուկինը շողշողում է մանր անհարթություններով, դա էլ նշանակում է, որ հասունացել է ժամանակին և հենց ձեր ուզածն է:

4. ձմերուկի միջուկից մի փոքրիկ կտոր գցեք մաքուր ջրի մեջ և տրորեք. եթե ձմերուկը լավն է, ջրի գույնը թեթևակի կմգանա, իսկ եթե այն պարունակում է վտանգավոր նյութեր, ջուրը կդառնա կարմիր կամ վարդագույն:

Պետք է ուշադրություն դաձնել նաև ձմերուկի արտաքին տեսքին

Ոչ մի դեպքում պետք չէ գնել վնասված կեղևով կամ արդեն կտրված ձմերուկ: Նույնիսկ աննշան ճեղքվածքը բավական է, որպեսզի օդի ազդեցությամբ բակտերիաները շատ արագ բազմանան վնասված պտղի քաղցր մակերևույթի վրա, որից հետո նման ձմերուկը կարող է հանգեցնել ստամոքս-աղիքային համակարգի խաթարումների:

Ձմերուկի հասունությունը կարելի է որոշել ըստ այն ձայնի, որն առաջանում է կեղևը կտկտացնելիս: Եթե ձայնը խուլ է, ուրեմն ձմերուկը դեռ անհաս է, իսկ չափազանց զրնգուն ձայնը վկայում է գերհասած ձմերուկի մասին: Հետևաբար հարկավոր է ընտրել այս երկուսի միջինը:

Հասած ձմերուկի պոչը պետք է լինի դեղին և չորացած, իսկ կեղևը պինդ, եղունգով հնարավոր է չէ այն քերծել: Եթե վաճառողը ձմերուկի կեղևը կտրել է`ուրեմն նա ձեզանից ինչ-որ բան է թաքցնում, մի վերցրեք այն:

Ի վերջո, եթե արդեն ձմերուկն ընտրել եք , ուրեմն կտրելուց առաջ այն պետք է մանրակրկիտ լվանալ, քանի որ ձմերուկի կեղևի վրա պահպանվում են հողի, փոշու մնացորդներ, տարբեր միկրոօրգանիզմներ, որոնք ինչպես հարկն է չլվանալու դեպքում կարող են դառնալ ստամոքսային ինֆեկցիաների պատճառ:

Հասմիկ ՄՈՎՍԻՍՅԱՆ

Դիտվել է՝ 7683

Հեղինակի նյութեր

Մեկնաբանություններ