Մոսկվան ակնկալում է, որ Հայաստանի իշխանությունները թույլ չեն տա դպրոցներ տեղափոխել 8-րդ դասարանի պատմության դասագիրքը, որը խեղաթյուրում է 18-րդ դարավերջի և 19-րդ դարասկզբի Հարավային Կովկասի իրադարձությունները՝ ասված է ՌԴ ԱԳՆ հաղորդագրության մեջ: Ըստ այդմ՝ դասագրքի գլուխներից մեկում «Արևելյան Հայաստանի բռնի միացումը Ռուսաստանին» սադրիչ վերնագրով վերանայվել են 1826-1828 թ.թ. ռուս-պարսկական պատերազմի արդյունքներն ու Թուրքմանչայի պայմանագիրը կոչվել է Արևելյան Հայաստանի «բռնակցում»:                
 

Բերանի տհաճ հոտ. դրա առաջացման պատճառներն ու կանխման եղանակները

Բերանի տհաճ հոտ. դրա առաջացման պատճառներն ու կանխման եղանակները
31.03.2013 | 20:46

Բերանի տհաճ հոտի պատճառները բազմաթիվ են: Դրան կարող են նպաստել տարբեր օրգանների, բերանի լորձաթաղանթի, լնդերի, կարիեսով և փտախտով ախտահարված ատամները, բայց մեծ մասամբ, հիգիենայի կանոնները չպահպանելու հետևանքով բերանի խոռոչում սննդի մնացորդների կուտակումը: Պակաս դեր չունեն անորակ պլոմբները, ատամնաշապիկները, կամրջաձև և շարժական պրոթեզները,որոնց շուրջը կուտակվում են սննդի մնացորդներ, իմաստության ատամների դժվարությամբ դուրս գալու դեպքում` լնդերի բորբոքումները: Այն հաճախ կարող է առաջանալ պարոդոնտիտներից, երբ ատամները ցավելու պատճառով հիվանդները խուսափում են կոշտ սննդամթերքից. ակտիվ ծամելուց, որը հանգեցնում է բերանի խոռոչի մեխանիկական ոչ բավարար մաքրման: Դրա հետևանքով միջատամնային տարածություններում, լեզվի և լնդերի վրա նստվածք Է կուտակվում, որը և դառնում է տհաճ հոտի պատճառ:

Բերանի տհաճ հոտը, ինչպես փաստում են ստոմատոլոգները, կարող է լինել ըմպանի, շնչափողի, բրոնխների, թոքերի (աբսցես), կերակրափողի, ստամոքսի, քթի լորձաթաղանթի հավելյալ խոռոչների, նշիկների խրոնիկական բորբոքումների, ըմպանաբորբի, նշիկաբորբի, ձայնալարերի բորբոքումների, գանգրենայի, տուբերկուլոզի, լյարդի ցիռոզի, փորկապության, դիաբետի, երկաթի անբավարարության պատճառով առաջացած սակավարյունության հետևանք:
Մասնագետները վստահեցնում են, որ առաջին նախապայմանը պատճառը վերացնելու նպատակով, կազմակերպված բուժումն է, ինչպես նաև բերանի խոռոչի հիգենայի կանոնների պահպանումը (օրը երկու անգամ մածուկով և խոզանակով ատամները լվանալը, ուտելուց հետո միջատամնային տարածություններում կուտակված սննդի մնացորդները ողողումների կամ ատամնամաքրիչների միջոցով հեռացնելը): Անհրաժեշտ է նաև դեզադորացնող հատկությամբ օժտված միջոցների օգտագործումը: Դրանց թվին են պատկանում ջրածին պերօքսիդի 3 տոկոսանոց (ողողելու համար 1 բաժակ ջրին` մեկ ճաշի գդալ), մանգանաթթվային կալիումի (1 բաժակ ջրին` 30-40 կաթիլ), քլորամինի 0,5 տոկոսանոց (1 բաժակ ջրին` 1 ճաշի գդալ), ցիտրալի սպիրտային 1 տոկոսանոց (1 բաժակին` 30 կաթիլ) լուծույթները: Կարելի է օգտագործել նաև ատամների էլիքսիր, մեկ բաժակ ջրին`10-15 կաթիլ:
Ատամների և լնդերի հիվանդությունները, որոնք բերանի տհաճ հոտի հիմնական պատճառն են, կանխելու համար, անհրաժեշտ է պարբերաբար դիմել բժիշկ-ստոմատոլոգի, որը ժամանակին կհայտնաբերի դրանք և կբուժի:

Դիտվել է՝ 9550

Մեկնաբանություններ