-Արգենտինյան տավարի միսն ավելի լավ որակի է, քան այլ երկրներինը:
ՃՇՄԱՐԻՏ Է
Մեր երկրում արտադրվող միսն ունի առողջության համար օգտակար հատկություններ, օրինակ, ավելի բարձր պարունակություն omega-3 ճարպային թթուների և ավելի բարենպաստ հարաբերություն omega-3/omega-6 (հիմնական ճարպային թթուներ, որովհետև մեր օրգանիզմը չի կարող դրանք արտադրել): Առավել կարևոր առավելությունների շարքում, որ ներկայացնում է ճարպային թթուների այս տիպը, առկա է նաև այն, որ բարելավում է սրտանոթային ապարատի գործունեությունը և իմունային համակարգի պատասխանը, պաշտպանում է տեսողությունը: Նրա ճարպերի կազմում կա նաև համակցված լիումային թթու, որը հայտնի է որպես CLA։ Այդ միացությունը հայտնաբերել է քաղցկեղը կասեցնող հատկություններ լաբորատոր կենդանիների մեջ, և կան ցուցումներ, որ այն կարող է հանդես գալ որպես թերապևտիկ միջոց կրծքի և շագանակագեղձի քաղցկեղի դեմ, լինելով արդյունքում ամենահզոր բնական հակաքաղցկեղային միջոցներից մեկը:
-Պարունակում է բարձր համամասնությամբ հագեցած ճարպեր և խոլեստերին:
ԿԵՂԾ Է
Արգենտինայի տավարի միսը, արտադրված արոտավայրերում կամ ռազմավարական լրացման որոշակի մակարդակներով, բնական, բարձրորակ սննդային և զգայական մթերք է, ներմկանային ճարպի ցածր մակարդակով: ԻՆՏԱ-ի (գյուղատնտեսական տեխնոլոգիայի ազգային ինստիտուտ) տարբեր ուսումնասիրություններ ցույց տվեցին արգենտինյան տավարի մսի ներմկանային ճարպի, հագեցածության և խոլեստերինի ցածր մակարդակները:
-Աղբյուր է հիանալի որակի սպիտակուցների:
ՃՇՄԱՐԻՏ Է
Այն ունի 8 հիմնական ամինաթթուները (սպիտակուցային բաղադրիչներ) (փոքր երեխաների մոտ ինն է), որոնք մեր օրգանիզմը չի կարող արտադրել: Այն ապահովում է 20 գրամ սպիտակուց ամեն 100 գրամին, ինչը օրական 2000 կալորիա ստանդարտ սննդակարգով համարժեք է ապահովելու պահանջվող սպիտակուցի մեծ մասը:
-Պարունակում է ավելի մեծ քանակով երկաթ և ցինկ, քան այլ մսատեսակները:
ՃՇՄԱՐԻՏ Է
Չնայած տավարի միսը, ինչպես և մսի մյուս տեսակները, պարունակում է մեր օրգանիզմի կողմից շատ լավ յուրացվող երկաթ և ցինկ, տավարի մսի ապահովող քանակը ավելի բարձր է, քան սպիտակ մսինը: Պարունակում է միջինը 3 մգ երկաթ ամեն 100 գրամի մեջ, կրկնակին, քան հավի միսը, և եռակին, քան ձուկը:
Երկաթը հանքանյութ է, որն անհրաժեշտ է արյան կարմիր գնդիկների ձևավորման և սակավարյունության կանխարգելման համար: Ավելի քան 2 միլիարդ մարդ ամբողջ աշխարհում տառապում է երկաթի պակասությունից: Առողջապահության համաշխարհային կազմակերպությունը (ԱՀԿ) հաշվարկել է, որ զարգացող երկրներում մինչև 4 տարեկան երեխաների 50 % -ն ունի երկաթի ցածր մակարդակ արյան մեջ, ինչը վնասակար ազդեցություն է թողնում աճի և զարգացման վրա: Ինչ վերաբերում է ցինկին, տավարի միսը պարունակում է միջինը 6 մգ ամեն 100 գրամում, կրկնակին, քան հավի միսը, և չորս անգամ ավելի շատ, քան ձուկը:
-Բարձրացնում է օրգանիզմի պաշտպանությունը։
ՃՇՄԱՐԻՏ Է
Երկաթի և ցինկի պարունակությամբ, որոնք ազդում են իմունային համակարգի պատշաճ գործունեության վրա, նպաստում է բարձրացնելու օրգանիզմի պաշտպանությունը վարակների դեմ: Արգենտինյան տավարի մսին բնորոշ omega-3 ճարպային թթուների ներդրումը ևս օգնում է:
-Պետք է լիովին բացառվի, երբ միզաթթուն բարձրացած է:
ԿԵՂԾ Է
Միզաթթվի բարձր մակարդակը արյան մեջ կոչվում է հիպերուրիսեմիա (hyperuricemia) կամ հոդատապ (պոդագրա), մի հիվանդություն է, որով տառապում է ավելի քան 100000 արգենտինացի: Դա գենետիկ նախահակման հիվանդություն է, և, ընդհանուր առմամբ, կապված է ավելորդ քաշի կամ գիրության հետ: Բյուրեղների վերածված միզաթթուն կուտակվում է հոդերում, առաջացնելով բորբոքում և ծանր ցավ: Շատ դեպքերում սովորաբար խորհուրդ է տրվում թյուրիմացաբար տավարի մսի լիակատար բացառումը:
Սակայն, կախված անձի արյան մեջ միզաթթվի մակարդակից, պարտադիր չէ այն բացառել, այլ պետք է սպառել քիչ քանակով:
-Ապահովում է ավելի շատ հագեցածություն, քան այլ մսատեսակները:
ՃՇՄԱՐԻՏ Է
Այն ունի հագեցածության բարձր արժեք` համեմատած այլ տեսակի մսերի հետ, որովհետև ավելի երկար է մնում ստամոքսում իր համարժեք մարսողության համար և, հետևաբար, տալիս է լիության զգացում: Այսպիսով, նրա սպառումն ավելի հեշտ է չափավորել, քանի որ ավելի քիչ քանակով հաջողվում է ավելի արագ հագեցնել սովը: Դա հատկապես կարևոր է այն մարդկանց համար, ովքեր ցանկանում են նիհարել:
-Փոխարինելի է սոյայով:
ԿԵՂԾ Է
Քանի որ նրանք տարբեր ծագում ունեն և կազմը այլ է, փոխարինելի չեն, և հատկապես երեխաների համար: 2002-ին սննդաբանների ֆորումը, սննդի և սնուցում ծրագրի ֆորումը UNICEF-ի հովանավորությամբ, արգելել է սոյայի օգտագործումը 5 տարեկանից փոքր երեխաներին, քանի որ այդ սնունդը չի համապատասխանում հիմնական սննդի պահանջներին, երբ այն ներառում ենք հավասարակշռված սննդի շրջանակներից դուրս: Բացի այդ, սպիտակուցի և երկաթի որակն ավելի բարձր է տավարի մսում, հետևաբար, ավելի օգտակար է օրգանիզմի համար:
-Նախատեսելի չէ մանկության, հղիության ժամանակ և սպորտով զբաղվելիս:
ԿԵՂԾ Է
Մանկության և հղիության ընթացքում, ինչպես նաև մարզիկների համար տավարի մսի սննդային ներդրումը շատ կարևոր է: Երեխաներին անհրաժեշտ է սպիտակուցը աճի, իսկ երկաթը` պատշաճ ֆիզիկական և մտավոր գործունեության համար:
Հղի կանանց, որովհետև նրանք պահանջում են բարձր կենսաբանական արժեքի սպիտակուց հյուսվածքների ձևավորման և վերականգնման համար, և որովհետև երկաթի պահանջը պարզապես ավելանում է` ելնելով սակավարյունության բարձր ռիսկից:
Ինչ վերաբերում է սպորտին, սպիտակուցներն առաջնահերթ կարևորության են իրենց բնորոշ պլաստիկ գործառույթով, իսկ երկաթն ունի առանցքային դեր թթվածնի տեղափոխման մեջ հեմոգլոբինի և միոգլոբինի միջոցով, ինչը հստակորեն արտացոլված է արդյունավետության մեջ:
Ավելի մանրամասն տեղեկատվություն ստանալու համար դիմել Հայաստանում Արգենտինայի Հանրապետության դեսպանության կոմերցիոն բաժին, հասցե` Այգեստան 12, տուն 6, հեռ.` 010 576451/52: